Metal Nasıl İşlenir? | Şahsan Metal

Metal Nasıl İşlenir?

Metal işlenmesinin çeşitli yöntemleri vardır. Metaller çeşitli plastik şekil verme, talaşlı imalat, döküm, kaynak, toz metalürjisi ve geleneksel olmayan (alışılmamış) imalat yöntemleri ile değer katılarak ürüne dönüşümü gerçekleşir. Bunları kısaca açıklayacak olursak;

Plastik şekil verme; belirli bir sünekliğe sahip metallere katı halde uygulanır aynı zamanda akma dayanımının üzerinde gerilmelere neden olacak büyüklükte yükler ile şeklinde kalıcı değişiklikler yaparak gerçekleştirilen imalat yöntemidir. Dövme, haddeleme, ekstrüzyon, çekme, bükme, kesme, derin çekme gibi türleri de mevcuttur.

Talaşlı imalat;  metallerden kesici takımlar ile talaş kaldırarak işleme yöntemidir ve talaşlı imalatın tornalama, frezeleme, delme, planyalama, vargelleme, taşlama gibi türleri bulunur.

Döküm; erimiş olan sıvı metalin, istenen geometrik şekle sahip bir kabın içine dökülmesi esasına dayanır. Ekonomik sebeplerle tercih edilen bir işlemdir. Döküm yöntemiyle pompa ve makine gövdesi, motor bloku, su tesisatı armatürü, flanşlı boru, dişli, kasnak, vana, türbin kanadı gibi parçalar imal edilir.

 Kaynak; ayrı ayrı üretilen 2 veya daha fazla metal parçanın ısı ve basınç etkisiyle birleştirilen imalat şeklidir. Elektrik ark kaynağı, punto kaynağı, lazer kaynağı, plazma kaynağı, gibi kaynak türleri bulunmaktadır.

Toz metalürjisi; bir başka adı ise ‘sinterleme’dir. Minimal oranda üretilen metal tozları, çok büyük basınçlar altında sıkıştırılır ve sonrasında yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme tabi tutulurlar. Bu sistemde toz parçaları arasında boşluklar bulunabilir.

Geleneksel olmayan (alışılmamış) imalat; bu yöntemler, son yıllarda geliştirilmiş ve gündeme gelmiştir. Mekanik ve kimyasal yöntemleri içinde bulundurur.

“Başkaları yararına iyi bir şey yapmak görev değil, zevktir. Çünkü sizin sağlık ve mutluluğunuzu artırır.”

İmalat yöntemlerine ek olarak metallerin ısıl işlemlere tabi tutulduğunu da unutmamak gerekir. Metallere uygulanan en yaygın ısıl işlem tavlamadır, ve bu yöntem önce ısıtılıp sonra yavaş bir şekilde soğutulma esasına dayanır.